Chile eksportuje coraz droższe wino


Chile eksportuje coraz więcej, coraz droższego wina. W ubiegłym roku wartość chilijskiego eksportu tego trunku przekroczyła 1,4 miliarda dolarów.

Vinos de Chile, organizacja zrzeszająca chilijskich producentów i eksporterów wina, opublikowała statystyki dotyczące 2011 roku. Wynika z nich, że Chile sprzedaje za granicę coraz więcej, coraz lepszego (i droższego) wina. Systematycznie spada bowiem eksport wina sprzedawanego „luzem”, czyli takiego które trafi do zagranicznych rozlewni, a zwiększa się zagraniczna sprzedaż wina w butelkach. Co więcej, średnia cena eksportowanej butelki chilijskiego wina także cały czas rośnie.

Konkretnie, w ubiegłym roku, chilijscy producenci wyeksportowali 439 miliony litrów butelkowanego wina, za które zainkasowali 1,415 miliarda dolarów. Oznacza to, że – w porównaniu z rokiem 2010 – ilość eksportowanego w butelkach wina wzrosła o 3 proc., jego wartość o 10,8 proc., a średnia cena butelki o 7,6 proc.

Kraje w których pije się najwięcej chilijskiego wina to, kolejno: Stany Zjednoczone, Wielka Brytania, Holandia, Brazylia, Kanada, Japonia, Chiny, Irlandia, Dania i Niemcy. Chiny, Holandia i Brazylia są dodatkowo państwami, do których eksport chilijskiego wina rośnie najbardziej dynamicznie.

Vinos de Chile zapowiada, że w najbliższych latach chilijscy producenci skupiać się będą już nie tyle na zwiększaniu produkcji, ile na podnoszeniu jej jakości. A co za tym idzie średniej ceny eksportowanych butelek. I tak jak w tej chwili statystyczna skrzynka chilijskiego wina (czyli dwa 6-butelkowe kartony) sprzedawana jest za granicę za 29,3 dolary, tak w roku 2020 cena ta ma osiągnąć, zgodnie z planami Vinos de Chile, 37 dolarów.

Już teraz zresztą to raczej droższe wina stają się największym eksportowym hitem. W 2011 roku najszybciej rosła (wzrost o 38 proc.) właśnie sprzedaż skrzynek, których średnia eksportowa cena to ok. 60 dolarów.

Prześlij dalej:

2 reakcje na "Chile eksportuje coraz droższe wino"

  1. ArtZ  14/05/2012 o 20:28

    Nie wiem jak z winami białymi, ale chilijski eksport czerwonych win to głównie Cabernet Sauvignon. Niemniej i tak oferta tamtejszych producentów należy do najbogatszych poza Europą.

    Odpowiedz
    • tierralatina.pl  15/05/2012 o 00:11

      Chile eksportuje najwięcej Cabernet Sauvignon, bo też i najwięcej go produkuje. Ponad 44 proc. chilijskiej produkcji wina czerwonego jest z tego właśnie szczepu. Potem, ale bardzo daleko, jest Merlot (15 proc.) i Carmenere (8 proc.). Niemniej plan strategiczny rozwolu produkcji wina w Chile zakłada, że udział tego ostatniego szczepu w globalnej produkcji będzie systematycznie się zwiększał. Carmenere jest bowiem najbardziej emblematycznym szczepem Chile, automatycznie kojarzącym się z tym krajem.

      Jeśli chodzi o wina białę to w Chile prym wiedzie Sauvignon Blanc (31 proc.) i Chardonnay (29 proc.).

      Odpowiedz

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.